Norrköping – pärlan en timme från Stockholm

Letar du efter ett resmål med mycket hjärta? Där du både har nära till naturen och till storstaden. Där du kan slappna av och samtidigt uppleva nya saker. Då kan Norrköping vara resmålet för dig.

Norrköping är väl värt ett besök. En dryg timme med tåg från Stockholm Centralstation lämpar Norrköping sig bra för turister som vill uppleva huvudstaden, utan att bo mitt i dess puls. Den lilla staden är en perfekt hubb för de som kombinera en dag i Stockholm, med en i Kolmårdens djurpark. Här kan du med andra ord få det bästa av två väldigt skilda världar. Även folk på genomresan gör rätt i att stanna en natt, och passa på att uppleva något av allt Norrköping har att erbjuda. Det är nästan alltid något på gång i Norrköping.

Norrköping har sin egna karaktäristiska arkitektur och en närhet till vattnet som på vissa ställen är så omedelbar att den får oss att tänka på ett nordligt Venedig. Något som kanske bli extra tydligt på ställen som: vid den upplysta vattenfallsbron, eller i Strömparken – med sin fisktrappa, sina fontäner och vattenlek för de små. Motala ström rinner genom staden, som formar sig därefter.

Besök Norrköping – stad i ljus (och musik)

Norrköping är ett ljus i mörkret under vinterhalvåret – eller mer specifikt varje söndag mellan den 1a december och den 7:e januari – då Norrköping Light Festival äger rum. Festivalen är ett samarbete mellan Amsterdam Light Festival. Idag finns det över 55 ljusinstallationer runtom i Norrköping, och hundratals upplysta träd utspridda över staden.

Sommarhalvåret i Norrköping är inte sämre: fram till 2017 hölls även Bråvallafestivalen i utkanten av Norrköping. En stor, tre dagar lång (+ diverse för- och efterfester), musikfestival där världskända artister som Kanye West, Rammstein och Muse har spelat inför tusentals skrikande fans. Tyvärr ställdes festivalen in år 2018 och det är oklart om den kommer fortsätta nästa år. Men misströsta ej – man brukar även hålla den så kallade Augustifesten. Under dessa dagar arrangerar staden musikspelningar, marknader, tivoli och fyrverkerishower.

För mer inspiration inför ditt besök i Norrköping kan du titta på videon nedan: